Tuesday, August 25, 2015

H A N C U R

Assalamualaikum

Ya Allah sukar aku gambarkan perasaan ini
juga rasa  yang aku tidak mampu aku ucapkan..
Dia yang aku sayang,dia  yang aku jadikan sebagai tonggak  untuk  berusaha untuk Berjaya,
hanya untuk dia .Kini semuanya sudah hilang, segala apa yang aku kejar kian kabur,apa yang aku usahakan semakin mundur.
Ya Allah Aku keliru,aku sakit,aku risau,aku takut
Ya Allah dugaan ini sungguh sukar untuk aku lalui 
kerana dulunya dialah semangat
Dialah yang membuat aku bangkit dari ketika aku jatuh,
Dialah yang ada ketika aku sakit
Dialah satu-satunya yang boleh buat aku tersenyum
Dialah orang yang pertama yang aku ingin lihat ketika bangun dari tidur
Tapi kini segalanya musnah hancur berkecai..

Ya Allah apa yang harus aku lakukan,aku tak mampu bersuara,aku takut jika dia tahu apa yang dia
sembunyikan hubungan kami akan renggang,Ya Allah hati ini dah mula bebolak balik sudah hilang rasa hormatku kepadanya,Ya Allah ampunkan hambamu ini Ya Allah aku perlukan masa untuk semua ini..

Terlintas dalam hati ini ingin pergi jauh…jauh dari semua ini mengapa aku yang pertama mengetahui
perkara ini…

Ya Allah ingin sekali aku bersuara kepada dia apakah salah kami ??
apa yang kami lakukan sehingga hal ini mesti terjadi??
Disetiap detik ,setiap saat ,dalam setiap sujud 
Aku tak pernah berhenti berdoa kepada Allah agar keluarga ini bahagia diberkati dan dilindungi…
“subhanallah walhamdulillah wala ilaha illallah wallahu akhbar”
Semoga aku tabah dalam menghadapi dugaanMU,semoga segala yang terjadi ini aka nada khimahnya. 

Sunday, June 7, 2015

MEMBACA! -aku dan buku bersama tiada-

Asalammualaikum.

kenapa membaca,duduk dan berfikir sejenak,bila kali terakhir korang beli buku? tak pun ingat tak waktu mula2 kita pandai membaca dulu bukan main asal masuk kedai ja mintak dekat mak nak beli buku cerita kalau tak dapat confirm guling2 depan kedai, mesti ada perangai cam gitu haa kita geng haha, eh xleh Xleh haha perangai tak elok kena tulis ish ish 

Sambung balik ketagihan membaca secara drastik zap pap hilang terus bila dah remaja tapi nak di ikutkan waktu sekolah rendah pun dah malas dah..kalau baca pun sebab kena paksa untuk program nilam itu pun bukan baca salin sinopsis kat belakan buku tu ja asal buku nilam penuh dan berbuku2 at the end of the year dapat anugerah nilam konon ilmu penuh didada sebenarnya habuk pun xrak.

Abis zaman sekolah rendah naik sekolah menengah kalau nak diikutkan umur2 cam gini confirm minat novel tapi aku still lagi degan matlmat yang jitu eh satu yakni malas! novel ka komek ka baik aku tidur itu pemikiran remaja pasif macam aku , TAPI TAPI TAPI xdak la pasif sangat aku aktif sukan kut, membaca kira bukan life aku la sebab tu sejarah selalu gagal nasib SPM lulus macam mana lulus jangan tanya, aku pun tak tahu harapkan nasib ja.. 

ada rezeki lebih dapat sambung belajar waa dengan harapan err sebenarnya time tu xdak harapan tapi aku bayangkan budak2 IPTA/IPTS ni suka membaca, ptg2 bawak buku lepak bawah pokok tapi sebenarnya hampeh pg ptg siang malam fb twitter ig 24jam dengan laptop, game xlepas...itu ja la life diorang eh aku cerita pasal aku,haa kalau aku 24 jam nak tido aje ish ish teruk nanti dah mati tido la puas2 conclusion nya aku masih lagi x ada keinginan nak membaca kiranya kalau ada masa terluang tu jangan harap la nak baca walau pun satu muka surat baik aku duduk tanpa buat apa2 berangan tah apa2.

sekarang dah tamat belajar dip, tiba2 timbul keinginan nak membaca,tiap2 bulan mesti  beli satu buku dan harus baca sampai habis tak tahu kenapa aku pun rasa ajaib kuasa 2, mungkin faktor usia dan mungkin aku takut jadi lembab sebab asik tidur makan kenapa dulu aku xtakut? sebab dulu aku bergelar "studen" haha kebarangkalian untuk jadi lembab tu sangat tipis sebab tiap2 hari ada jugak input yg masuk walaupun sikit tapi sekarang nothing segalanya depend on diri sendiri takut jugak bila nak further study nanti otak hang haa mati aku baik aku start dari sekarang baca sikit2,dah tahu diri tu tak mampu slow2 la kan...

bukan senang nak mula membaca,kena mula dengan berfikir,fikir apa yang kita buat tu berbaloi ke tak so kepada aku yang suka tidur yang tiada penghabisan ni mula la terfikir..jap aku tak tau time tu aku "TERFIKIR" ka aku "BERFIKIR"
contoh sekarang aku tak tahu nak buat apa, aku malas! aku malas! aku malas! aku cuma ada satu option iaitu tidur okay xpa go on dah lepak atas katil dah nak tidur dah ni tapi proses nak tidur tu akan ambil masa dalam emm ,paling sikit la 5 minit,dalam 5 minit tu pejam mata time tu fikir jangan berangan plak,fikir kalau aku buat benda lain pergi taman ka joging ka jalan2 ka wahh best nya malam karang aku tidur haa tu proses memujuk diri TAPI teknik ni xkan berkesan macam zap terus bangun xdak,xdak aku tidur jugak sebenarnya makan masa tapi yang penting teruskan waktu nak tidur siang tu fikir sampai la satu masa hasil dari berfikir tu masa bosan aku,masa terluang aku,masa aku tak tahu nak buat apa aku mula membaca dari baca tentang hiburan sampai la buku2 ilmiah, perubahan yang agak baik untuk aku alhamdulillah

kepada korang yang sayangkan mata kurangkan berada didepan laptop dan smartphone mula la membaca korang akan dapat kenikmatan dan kepuasan nak2 lagi buku yang dibeli sendir,mula2 baca buku yg kita minat kalau suka jenis2 santai is okay tapi kena move on bila dah selesa dengan bacaanpel bagaikan..tak bnyak sikit pun jadi lah 

JANGAN TAKUT UNTUK BERUBAH
mula degan asal ada akhirkan dengan asal bnyak sangat ini  :)

Wednesday, January 14, 2015

KENAPA AKU??

ASALAMUALAIKUM..
tadi masa rehat aku lepak kat wakaf sambil membelek2 hanphone ada sorng budak ni datang siap senyum lagi aku pun senyum la balik senyum kan sedekah dan aku teruskan main handphone....tiba-tiba dia bersuara akak buat apa kat sini cikgu ka?? terpinga xtau nak jawap apa "xlah FT!"
aku xtau dia tahu ka x FT tu apa kisah pulak aku, sambung tengok handphone.. 
akak best ka main twitter tu kak?
hah?? buat2 xdengar
best ka main tu??
kau usya apa aku buat dik!! ish budak ni...heee aku xcakap cam tu aku senyum ja...
aku rasa dia anak cikgu kat sini kut tengah tunggu mak dia ka apa malas nak tanya
dia ni banyak cakap sejam,aku rasa macam 3hari duduk dengan dia,banyak betul dia tanya salah satunya dia tanya aku pasal akaun mohon clash..hais budak ni macam kenal ja  nak tanya banyak-banyak
soalan yang diajukan kepada aku, siapa Mohon Clash kak ni adakah lelaki, perempuan ,melayu ,india, atau pun lain2 agama dan apa masalah beliau dengan hijabster ?? bukan sahaja hijabster malah dengan semua lelaki , perempuan ,masyarakat ,kerajan badan NGO dan lain2 lagi..#HAT LEBIH2 TU AKU TAMBAH
 "aku pun cepat2 cari pasal mohon clash tapi dengan muka cool bajet tahu semua benda,sebenarnya aku tak tau pun ...

lalu aku pun menyuarakan berpendapat aku walaupun pada mulanya aku malas nak layan  so ianya berbunyi bengini "ayat macam skema jawapan tahun 6"
beliau ni mungkin seorang pengkritik bebas yang suka mengkaji isu2 semasa dan terus memberi pendapat dan pandangan  yang kadang2 agak mengjengkelkan sesetengah pihak,"aku tak rasa dia ambik kisah"

twett xfikir dulu kan..
akak tak fikir sebelum beliau twett ,beliau fikir dahulu tentang perasaan pembaca sebab nya kalau dia fikir dulu perkara yang bakal beliau twett itu akan jadi "positif" sepeti kata-kata semangat dan sebagainya maka xhot la twitt belia nanti..
 (dan xkan hang nak tanya aku pasai dia)

dia ni berani kan kak! bla bla bla aku pun xingat apa yang dia merepek
tu soalan ka stastement dik...
akak rasa tak!! dan akak yakin tak!! sebab semua identiti beliau dirasiakan biasalah media sosial kan suka hati lah nak buat apa pun,dia yang bayar bil2 tak pinjam duit kerajaan pun...tapi kalau dia pinjam pun bukan masalah kita..."agak2 dia daftar br1m tak emmm hew hew"....

perlukah adanya orang macam ni??
mana aku tau..perlu la kut sebab tu wujud akaun dia
kebaikan akaun mohon clash
emm kebaikan ye...ada la kut
setiap twett2 dia akan menimbulkan controvesi!! "la sangat" 
so banyak orang yang membaca tak puas hati, ada yang menyokong dan sebagainya jadi disitu kita boleh buat rujukan (sebenarnya time tu aku pun tak tahu apa yang aku cakap)
  
keburukan??
(budak ni apa kes esok aku tak mau lepak kat sini dah)
keburukan dia satu ja #mengata 
tapi kalau dia xmengata, orang tak sedaq kak 
emmm (dah tu yang hang duk tanya aku ni pasai apa)

1.jangan percaya bulat2 kaji dahulu...
2.tak perlu ambil kisah apa yang dia twett sebab yang twett tu pun manusia jugak (errr manusia la kut)
soalan last daripada adik peramah gila
akak tak marah ka dia twett psal hijabster??
hais akak baru hari ni on twitter xdak masa nak baca twett2 dia
nasihat akak (-_-)!! xpayah nak ambik kisah sangat la dik oi yang penting kita tahu apa yang kita buat...
dia twett macam tu sebab dia berpengalaman la kut...
kalau rasa sakit hati tak puas hati , unfollow ja xdak guna pun kalau nak dibahaskan xdapat apa buang masa buang qota internet ja....bla bla bla majulah sukan untuk negara  haha yang tu aku tak cakap aku pun blah sebab time rehat dah habis...

 

GAMBAR HIASA

#akak pun akak la sedar diri dah tua

Saturday, January 10, 2015

K E R J A B A R U

asalammualaikum

 Alhamdulillah!!kini aku terselamat dari akak2 demand, makcik2 kerek dan  itu bermakna aku dah tak kerja dekat butik ##### tu lagi well dah dapat kerja baru yeiii kembali ke sekolah,kerja dekat sekolah bukan jadi cikgu adik aku sorang ni tak faham2 bahasa aku cakap aku jadi technician dia tak habis cakap "hang ajaq budak sekolah la noh intan" hari ni tanya , esok tanya ,lusa pun tanya....haiss budak ni malas dah nak melayan...walaupun kontrak tapi sekurang2 aku ada pengalaman dalam bidang aku errr bidang aku ka?? terpleout sikit tapi still ok la kan...

nak cakap kerja kat butik tu tak ok atau tak best..tak jugak best ja adat la kan kalau pelangan cerewet tu dia bajet butik tu macam bapak aku yg punya kalau bapak aku yang punya dah lama aku suruh depa berrrrammm bus bus bus...

:)