Saturday, March 22, 2014

final year project

assalammualaikum...


perjalan dalam membangunkan projek akhir aku rasa sangat mencabar kekuatan mental dan fizikal dan juga banyak mengajar aku erti kesabaran semuanya kerana satu projek ya hanya satu dapat menggugat banyak perkara...dua sem kami bertungkus lumus mencari bahan,buat research sehingga mengabaikan subject2 lain..

apa yang aku nak cerita kat sini project akhir ni banyak sangat kenangan dah tercipta di setiap perjalanan sebelum menempuh sesi "presentation" ,Dalam tidak kami sedari sepanjang kami melaksanakan project ni persahabatan kami diduga begitu kuat..KUAT SANGAT kalau tak sabar dah lama putus kawan hehe tu yang aku nampak dalam kebanyakan GROUP,ada ja group yang ok mungkin dugaan dyorang kat lain...

bila project yang aku ngn siti buat tu menjadi utuk kali pertama setelah banyak halangan yang terpaksa kami tempuh perasaan gembira yang amat sukar untuk kami gambarkan tu hanya allah ja yang tau..hanya dapat aku gambarkan dengan tangisan...tu saat2 akhir nak present kat penyelia sendiri bukan panel lagi..TAPI malang nya kegembiraan itu hambar dengan "tolakan" penyelia tak "suka" after all we do, "she says" if you submit this project you're failed...so what theee aku memang tak puas hati serius tak puas hati time tu tinggal lagi dua minggu kami nak kena mula balik dari awal haaaa apa masalah dia sebenarnya..gila ke apa time mara semua benda tak kena tapi ada hikmah disebalik tu yang kita tak tahu...

so nak tak nak ikud ja cakap dia,buat apa yang dia nak, ada dua minggu ja,satu minggu pertama memang tak boleh buat apa2 coz barang pun takdak kena tunggu siti balik ambik barang dulu, abg dia bnyak membantu...satu minggu yang terakhir baru aku ngn siti bertungkus lumus buat project ni boleh dikatakan 24jam aku ngn siti dekat lab haaa minggu ni la kena banyak bersabar...kat sini belakunya salah faham,terasa hati dan banyak lagi nasib la kami masih boleh mengawal emosi masing,ambil keputusan untuk diam seketika bagi ruang untuk masing2 fokus on project masing insya'Allah akan ada jalan yang terbaik...

gambar seminggu terakhir lab hypermedia 2 

siang malam pagi petang kkat sini dah macam bilik kedua










"final presentation, sudah pun berakhir,hanya mampu berdoa agar semua lulus dengan cermerlang"

Alhamdulillah mak abah dan  kawan-kawan banyak membantu bagi sokong moral semua tu amat berharga,chu banyak bagi nasihat..nisa pishang...ayu bagi pinjam cd,yan bagi pinjam pendrive huhu ..dan wan he the one semua orang tahu,dan yang lain2....terima kasih banyak sebab korang sangat membantu kami and the last person is SITI thank for everything your are the best buddy thank for being my "group member"  segala apa yang belaku sepanjang membangunkan project kita Remote Device ni aku menyusun 10 jari + 10 jari kaki dari hujung rambut hingang hujung kaki, dari bock 1 perempuan sampai block 5 lelaki,dari jabatan JP hingga JKM dan dari pahang hingga ke perak aku ingin memohon MAAF jika ada terkasar bahasa,terlanjur bicara yang mungkin menguris hati hang dalam aku tak sedari dan halalkan segalanya ye :)

here we go gambar2 yang sempat chu snap masa final presentation


tak sempat nak pos coz time ni server down



group chu N mira 
system attendant lecture


suasana presantion 
final year project

group yan N raja
sytem firewall 

group faz N yat
system attendant student





group wan nisa N thiru
wifi online 


haa kalau nampak pc yang kt belakang tu "tempat aku "
group kami palinh banyak guna pc 
Remote la katakan 

orang yang depan ni menyebuk je
yang penting kita orang kat belakang tu
try to fix "server"


group ayu diana N xiang
wifi topap



Saturday, March 1, 2014

Hanya Dengan Izin Allah


Asalamualaikum..

Kita merancang tapi bukan kuasa kita untuk menentukan Rancangan akan terlaksanan hanya dengan izin-NYA,masa SPM dulu aku sekadar nak dapat A untuk apa?? Sebab nak mama dan abah bangga !! tu ja yup tu ja bila dah dapat result baru fikir nak buat apa seterusnya dan  masa mula-mula masuk poli  aku langsung xdak perancangan sekadar nak sambung belajar tapi untuk apa??err xtahu… tapi sekarang aku dah ada tujuan kenapa aku kat sini dan kenapa aku perlu sambung pelajaran sebab aku dah mula merancang untuk masa depan aku, sapa yang nak ada rintangan dalam hidup semua orang nak perjalanan yang sempurna  tapi tu mustahil bagi kita yang bergelar manusia..orang yang tak dak masalah pun rasa tu satu masa (memang orang tu bermasalah,tak dak masalah nak cari masalah #bangang)ok!  sebab masalah yang membuatkan kehidupan ni menarik..zzzzzzz

“Plan” habis sem 6 dapat diploma wauu macam senang.

 “6 sem”  3 tahun pejam celik,pejam celik dah 3 tahun,tapi sementara nak tunggu 3 tahun tu macam2 boleh jadi tak semudah yang kita fikir kan…kemungkinan untuk repeat sem huh mintak dijauh kan aku ingat bila fail ja kena repeat tapi aku lupa faktor2 lain yang membolehkan seseorang tu repeat..

Setiap sem  dah mula rapat dengan orang baru aku dengan chu dan ana masih ada,sem dua mula rapat siti dan syed,sem 3 baru kenal mira sema 4 LI punya cerita + yat!! sem 5 ada “ana chu mira siti syed mona syasya faz “ knpa ada mona dan syasya sebab chu satu bilik ngn dyorang..faz plak sebab satu block ..Dulu  berenam “wan ami chu iffah ana aku”,  pas tu tinggal 5,iffa pindah!! wan dan ami err biasa la!! sem 6 ada chu,siti,syed,ayu,nisa,faz yang lain so2 je la |anaaa |.....

memang xduga benda ni boleh jadi Cuma tinggal satu sem ja lagi  ana patah kaki macam xpercaya kan.dugaan untuk dia dua kali perkara yang sama terjadi “semoga ana dapat hadapinya dengan tenang”…rancang nak abis sama2 pastu convo sama2 semuanya dah berubah final project pun dah tinggal 2 orang!!

Dia yang suka memaksa,dia yang suka buat aku tension kami  mesti nak berbahas kalau ada kerja ja la, pastu masing-masing diam,kesian siti jadi pentaraan taraaa then  baik balik cam tu ja tapi tak pernah kerja group kami xsiap mesti siap on time dan dia xkan pernah biar kamibuat  kerja tu macam tu ja mesti ada pembahagian tugas..siap tanya lagi “aku dah siap nak group ngn aku tak” “haa yup” mmg ada orang macam ni… macam biasa lah bila orang tu tak dak baru kita terfikir pasal dia,baru kita tahu kita beruntung mengenali dia..ada hikmah disebalik yang terjadi pengenalan yang singkat 3tahun “it enough to know each other”.
Sebaik baik rancangan,ia rancangan daripada-NYA yang satu J  we always know than.ana where ever you stay you have know every single moment with you we will keep in aut memory we never forget you…you are always in <3